19 martie 2014

Micul Dejun in SUA



Mancarea Americana e foarte variata datorita faptului ca atatea natiuni se regasesc aici. Aflandu-ma pe coasta de est a Americii saptamana aceasta, am decis sa documentez cu ce te poti delecta in aceasta parte a lumii. Majoritatea preparatelor prezentate aici se mananca peste tot in America, dar voi scoate in evidenta ce e traditional "sudic" (southern food este o categorie aparte in bucataria Americana, dar mai multe despre asta in prezentarea cinei).




La micul dejun, optiunile sunt foarte variate! Inainte de masa, de obicei se consuma acesti "biscuits" pe care ii vezi mai jos. Pe romaneste... s-ar traduce "biscuiti," dar sunt mai degraba niste painici facute din faina si smantana. Sunt foarte pufosi inauntru si se servesc cu unt, miere, dulceata sau simpli. Sunt minunati mai ales cand sunt calzi.

 


Alimentele de baza ale unui mic dejun American sunt ouale, cartofii si slaninuta (bacon). In poza de mai jos, vedeti oua prajite mediu, bacon crocant, cartofi la tigaie si ketch up pentru cei din urma. Puteti gasi aceasta farfurie in orice restaurant din America care serveste micul dejun. Va promit... Felia de protocala se numeste "raza de soare," cel putin la Cracker Barrel, unul din cele mai populare restaurante pentru aceasta masa a zilei. La orice restaurant poti alege cum vrei ouale preparate (scrob, prajite moi, mediu sau tare, in apa, fierte).


In zona sudica, cum e Charleston (Carolina de Sud), se mananca mult "grits," un fel de mamaligutza moale alba. In poza de mai jos, in loc de cartofi, am servit acest grits cu branza cheddar, o branza Americana galbena. Alaturi oua si bacon! :-)


Ca tot vorbeam de biscuits mai devreme... o alta optiune e biscuits and gravy, foarte gustoasa sau nu prea sanatoasa. Peste painicile mentionate, se pune un sos facut din lapte gras, faina, sare si piper. In unele retete se pune si bucati de carnati pentru textura si gust.


In loc de bacon, ca proteina se poate folosi si rondel de carnat (sausage patty). In varianta de mai jos, se face un sandwich din biscuit, un ou prajit (care nu se vede prea bine din cauza branzei topite), branza Cheddar topita si un rondel de carnat. Yummy!


Nu in ultmul rand, te poti delecta si cu o omleta. Eu stiam de omleta cu toate ingredientele deja in ou, dar in America ouale se prepara separat ca o omleta normala, iar inauntru pe pun celelalte ingrediente (in aceasta se gaseste spanac, bacon, rosii si branza Cheddar). In general, poti pune ce vrei in omleta, de la sunca, carnati la ardei si ceapa. E o optiune foarte versata. In aceeasi poza vedeti ardei Jalapeno murati (un fel de ardei iute cultivat in Mexic), grits cu branza Cheddar si paine prajita.


Ca mic dejun dulce, gasesti cel mai adesea clatitele americane, dar de data aceasta am servit doar French toast (paine prajita frantuzeasca sau friganele mai pe Romaneste). Pentru cei ce nu stiu ce este French toast, e doar paine de buna calitate, inmuiata intr-un amestec de ou, lapte si vanilie, si prajit pana la culoarea aramie. In poza sunt servite cu unt de praline (ceva mai sofisticat, dar de obicei se pune doar unt simplu), sirop de artar si rondele de carnati. E foarte bun!


Cam acestea sunt optiunile de mic dejun pe care le veti gasi adesea in orice parte a SUA. Exista si altele binenteles, dar le las pe data urmatoare. :-)

Puteti sa-mi lasati mesaje/comentarii pe blog, la www.facebook.com/CalatorInViata sau pe adresa lauraanamariahurjui@gmail.com.


Cu drag,
Laura

5 comentarii:

  1. Celicitari ptr munca depusa ca sa ne incanti ochii si sa visam..bunatati din bucataria americana..
    ESte stiut si aici in Romania ca in USA se dezvolta o mare campanie de a invata sa se manance sanatos si organic ( biologic) .
    In acest sens s-a implicat chiar sotia presedintelui USA, d-na Michele Obama. O emisiune Tv in cest sens explica si face educatie in randul americanilor dar si lumii intregi. Dr Oz se ocupa de aceste aspecte. Ne invata cum sa mancam pizza..sau hamburgeri sanatosi... Aceasta emisiune se poate viziona si in Romania pe postul Tv''Euforia'' de la ora 20:00 de luni pana vineri.
    ASteptam cu drag..si prezentari a altor bunatati americane , scumpika noastra fetita, Laura
    Cu drag..si apreciere, mom & dad -Romania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Asa e... se incearca o reintroducere a alimentatiei sanatoase si asa si trebuie! Vad ca are succes, dar cel mai important e bunul simt si grija de sine. :)

      Ștergere
  2. Mult succes în ceea ce ți-ai propus, se vede că ști ce vrei, deci ești o luptătoare. Chiar dacă ești departe de casă să nu-ți uiți niciodată rădăcinile. Și eu sunt născută la Piatra Neamț, acum locuiesc în Pitești și vreau să-ți spun că simt nevoia să trec din când în când prin locurile natale pentru a mă ”încărca” cu energie.
    Referitor la ”micul dejun” american, constat că deși sunt considerați ”marea putere” a lumii, în fond sunt și ei oameni și văd că mănâncă aproape aceleași lucruri ca și noi. Mă bucur că ne-ai dezvăluit aceste lucruri, ca să nu mai creadă lumea că ei sunt superoameni, poate doar în alte privințe, nu comentez că nu am cunoștințe.
    Și mie îmi place să călătoresc în țară și în exterior, apreciez ce văd, dar revin cu drag la mine acasă, poate unde sunt mai conservatoare de felul meu, fiind și mai matură (55 de ani).
    Cu drag și așteptă și alte noutăți.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua Auras!DRAGUTA.INTELIGENTA SI FRUMOASA MEA din Piatra Neamt.Ma bucur f. mult ca ne oferi si noua in Romania posibilitatea de a cunoaste unele aspect din viata americanilor.Eu personal stiu sa pregatesc alimentatia f.variat si colorat cat mai frumos,asta pentruca stii tu ca cine a lucrat in sanatate doreste sa manance cat mai sanatos posibil.Sunt si la noi produse bio ,mai scumpe dar pentru sanatate nimic nu are pret.Putin si sanatos!Nu-i asa?In orce caz tu care studiezi medicina in SUA vei stii mult mai bune combinatii alimentare in studiul nutritiei.Noi romanii suntem un popor ospitalier si f.gurmand.Unii dintre noi baga in stomac ca intr-un galantar si se plang de tot felul de afectiuni gastrice.Daca ar sti sa nu combine proteinele de origine animala cu hidrocarbonate ci lu legume fierte sau crude nu ar mai avea problem de digestive.Sunt multe de vorbit in domeniul alimentatiei dar ma opresc aici.Asteptam de la tine noi si noi sugestii si de ce nu scvente din calatoriile tale prin America.
      Mult succes in tot ceia ce faci! Te imbratiseaza cu multa dragoste din Piatra Neamt, Romania ''batrana doamna ALCIROB''.

      Ștergere
    2. Multumesc frumoooooos pentru cuvintele incurajatoare amandurora! Nu as putea uita unde imi sunt radacinile nici daca as incerca. E imposibil! Peste tot unde merg in SUA, vorbesc despre Romania cu mandrie. De fapt am realizat cat de importanta e originea mea pentru mine mai ales cand am venit aici. Vreau sa prezint experienta Americana din punctul de vedere al unei romance, cu bune, cu rele, pentru cei care poate se intreaba cum e in State. Voi scrie despre locurile pe care le vad, istoricul acestora, activitatile de aici, mancarea, societatea in general. E o cultura diferita, dar interesanta si chiar primitoare. Abia astept sa mai dezvalui cate un episod din calatoria mea in viata... din America. :)

      Ștergere

Lasa-mi un comentariu!