Incercand diverse aranjamente florale
Am revenit dupa ceva absenta de pe blog, dar am multe idei si mult chef de scris, asa ca sa-i dam drumul. Fiind ca m-am ocupat de multe lucruri legate de nunta noastra, m-am gandit sa scriu un articol despre felul in care se organizeaza astfel de evenimente peste ocean.
In primul rand, in SUA casatoria civila se poate face fie la tribular (courthouse), fie in cadrul unei ceremonii organizate oriunde (la biserica, acasa, intr-un spatiu inchiriat, pe plaja etc) oficiate de un pastor (lider spiritual/religios). In SUA pastorul sau preotul are puterea de a casatori un cuplu in fata legii, ceea ce nu se intampla in Romania.
Pana va povestesc mai multe despre ceremonie, s-o luam cronologic. Dupa ce se anunta logodna, familia mirilor da o petrecere de logodna unde sunt invitati prietenii si restul familiei. E un motiv de sarbatoare, nu? Alte cupluri pot alege o masa mai deosebita la restaurant sau pot alege sa nu organizeze nimic. Fiecare cum doreste.
Nuntile se organizeaza cu mult inaintea evenimentului, de obicei un an. Bugetul nuntii e primul lucru la care se gandesc mirii. Ei isi pot plati toata nunta singuri sau ii pot ajuta rudele. Variaza de la o familie la alta. Cat despre buget... acesta poate merge de la $50 la sute de mii de dolari. La buget intra ceremonia, staff-ul, receptia, imbracamintea mirilor, verighetele, decorul, cadourile pentru invitati (da, am scris bine), invitatiile, mancarea, fotograful, luna de miere, tot tot tot.
Alte decizii ce trebuie luate cat mai devreme e stilul nuntii, dimensiunea (cati invitati vor fi) si locatia. In Romania, nuntile traditionale se desfasoara de acasa la mireasa, la biserica, la restaurant. In SUA nu exista un tipar anume. Miresele isi aleg tematica nuntii mai intai. Aceasta poate fi un anotimp, o culoare, un film, ceva ce le place mirilor sau ii definesc, iar aceasta tematica se va regasi in ceremonie, decor, mancare daca e integrata bine. De la tematica vor pleca multe decizii legate de restul nuntii.
Mirii nu au nasi, spre deosebire de nuntile Romanesti. In schimb, mireasa isi alege o domnisoara de onoare si, optional, alte bridesmaids. Si mirele face acelasi lucru. Acest bridal party, cum se numeste, reprezinta martorii la ceremonie, cei mai apropiati prieteni ai cuplului. Ei vor organiza petrecerea burlacului si a burlacitei cand vine vremea. Unele mirese au cate 10 - 15 bridesmaids, altele doar 1 - 2. Fiecare cum doreste. It's a free country! :)
Locatia e alta variabila importanta. Unii aleg sa-si faca nunta in orasul natal, dar sunt la moda si nuntile cu destinatie. Acestea au loc intr-o locatie aleasa de miri, fie ea in SUA, Caraibe, Europa etc, in afara orasului natal. Toti nuntasii sunt invitati sa participe la eveniment intr-un loc de vacanta de obicei. Acest tip de nunti sunt mai scumpe, dar ofera si multe beneficii. Nici nu a trebuit sa ma gandesc prea mult cand am fost nevoita sa fac aceasta alegere. Noi ne vom uni destinele intr-un oras fermecator de pe coasta de est a Americii cu multa istorie, natura superba si multa incarcatura sentimentala pentru noi doi.
Urmeaza lista cu invitati. Aici iar intra bugetul la inaintare pentru ca trebuie hraniti si tratati regeste toti acesti oameni. Unii fac nunta restransa de 10 invitati, altii de 500. Ca tot vorbeam de invitati... daca faci nunta cu destinatie, cum facem noi, e bine de trimis si o vedere ("Save the Date") prin care anunti pe toti invitatii data si locatia nuntii. Invitatiile sunt altceva. Save the Date se trimit cu vreo 8 luni inainte de eveniment. Invitatiile cu vreo 3 luni numai. In felul acesta, lumea se poate pregati din timp de calatorie si cheltuiala aferenta.
Aici se practica si realizarea unui website al nuntii. Acolo mirii isi pun poze de la logodna (uitasem sa mentionez de sedinta foto dedicata logodnei), isi povestesc istoria de cuplu, ofera informatii legate de locatie/cazare, dar si site-urile de unde oaspetii pot cumpara cadouri de nunta.
Stiu ca in Romania, in general, se ofera bani in plic, cu strigare sau fara, si mai putin cadouri propriu-zise. In SUA e putin diferita situatia. Mirii isi aleg website-uri cu lucrurile pe care si le doresc (de obicei lucruri pentru casa) si, printr-un serviciu special oferit de fiecare companie in parte, mirii isi aleg exact ce isi doresc ca intr-un fel de "cos de cumparaturi" virtual de unde oaspetii aleg ce le convine. Sunt si oaspeti care ofera cec-uri (niciodata bani cash), dar mai rar.
Rochia de mireasa e cea mai importanta decizie pentru unele mirese. Cautarea incepe cu muuuuulte luni inainte evenimentului. Alaiul de sustinatori si critici vestimentari de ocazie (prietenele/familia/domnisoarele de oanoare) merg impreuna cu viitoarea mireasa la diverse magazine de specialitate unde aceasta incearca fel de fel de rochii. Cand isi gaseste rochia perfecta, se trage atentia tuturor celor din magazin printr-un clopotel, iar mireasa spune "I said yes to the dress." Toata lumea aplauda, mireasa se-nroseste, insotisorii miresei lacrimeaza, everyone's happy. :) Rochia se poate face si la comanda, se poate cumpara de pe internet, se poate inchiria, iar varietate e din plin. Eu m-am dus mai mult de curiozitate la o luna de la logodna sa ma uit la rochii de mireasa si mi-am gasit rochia in mai putin de o ora fara sa-mi fi planificat acest lucru. Tot la capitolul acesta intra si pantofii, voalul, accesoriile de par, bijuteriile, imbracamintea mirelui (are si el mai multe optiuni) si rochiile domnisoarelor de onoare (alese si platite, de obicei, de mireasa).
Urmeaza inchirierea locasului de cult unde va avea loc ceremonia propriu-zisa. Exista o taxa pentru biserica, una pentru pastor, una pentru organizatorul bisericii, una pentru cor/muzica, asta e! Nothing's free. :) Apoi inchirierea spatiului pentru receptie in cazul in care nu se face acasa la familie. Chestiile astea trebuiesc facute cu mult inainte pentru ca exista posibilitatea ca altcineva sa ti-o ia inainte, si sa nu fie disponibila locatia preferata. Doar nu numai tu te casatoresti in ziua cu pricina.
Fotograful sau/si videograful intra la alte cheltuieli. Tarifele variaza in functie de oras/stat, dar gasesti optiuni cat lumea. In zona unde facem noi nunta se cere cam $400 - $500/ora, dar sunt si mai ieftini in alte zone ale tarii. Cele mai obisnuite fotografii sunt cu pregatirea miresei, pregatirea mirelui, drumul spre biserica/locatia ceremoniei, ceremonia propriu-zisa, primele fotografii de cuplu casatorit imediat dupa ceremonie, primul dans, taierea tortului, decor si receptia in general.
Mai trebuiesc gandite si aranjamentele florale (fie ele de la biserica sau de la receptie), mancarea (stil bufet sau cu servire), decorul mesei, cadourile pentru invitati, intrarea miresei (limuzina/caleasca/elicopter/iaht), muzica, tortul. Cu cateva luni inainte de nunta se organizeaza o alta petrecere pentru viitoarea mireasa (nu petrecerea burlacitelor, ci bridal shower) unde aceasta se reuneste la cu prieteni/familie si primeste cadouri destinate casatoriei. Aceasta petrecere si cea a burlacitelor, mai tarziu, sunt organizate de domnisoara de onoare.
Mai e ceva timp pana la nunta noastra, dar avem locatie pentru tematica, paleta de culori, locatie de receptie, biserica, bridal party, lista cu invitati, vederile "Save the Date," rochia de mireasa si accesoriile, website de nunta, idei de aranjamente florale, si suntem in dialog cu posibilul nostru fotograf. Mai sunt multe de decis, dar toate la timpul lor. Poate voi mai scrie despre cum merg pregatirile pe parcurs. Who knows? :)
Fiecare nunta e precum o foaie alba pe care mirii isi deseneaza ce vor. Mi-e greu sa generalizez, dar pot sa concluzionez ca exista o mai mare libertate de organizare a nuntii in SUA decat in Romania. Tin in mod deosebit sa includ si elemente Romanesti in nunta mea caci doar sunt Romanca la urma urmei. Voi cum ati integra Romania intr-o nunta din strainatate? Poate ma voi folosi de sugestiile voastre. Am tinut in mod deosebit sa fac cununia intr-o biserica, desi nu e ortodoxa, pentru a ma simti mai aproape de traditiile romanesti. Voi avea cu siguranta hore si sarbe la petrecere de asemenea, ca sa nu mai zic de mancare traditional romaneasca.
Voi ce parere aveti despre nuntile din SUA?
Cu drag,
Laura
Biserica noastra
Multumiri pentru informatii.
RăspundețiȘtergereGOD BLESS YOU, dear Laurica !! <3
Interesant tot ce am aflat!
RăspundețiȘtergereMult noroc in tot ce iti doresti sa faci .
<3 <3