26 martie 2014

Destinatie: Charleston, Carolina de Sud (Prezentare)


M-am plimbat ceva prin America de cand sunt aici, iar una din destinatiile mele preferate este Charleston, Carolina de Sud. De 3 ani incoace, vizitez acest oras cam de 3 - 4 ori pe an, asa e de frumos si primitor.

In cazul in care nu ati auzit vreodata de Charleston, va povestesc eu pe scurt despre el, dar mai intai... sa va zic cate ceva despre Carolina de Sud

Date Generale

- Pe harta de mai sus vedeti unde se gaseste acest stat in cadrul Statelor Unite. Se afla pe coasta de est, la oceanul Atlantic, si se invecineaza cu Carolina de Nord (la nord), Georgia (la sud si sud-vest) si Tennessee (la nord-vest).

- este al 40-lea stat ca marine din SUA (din 50).
- ca suprafata, e cam de 3 ori mai mic decat Romania.
- are aproape 5 milioane de locuitori si 46 de judete.

Capitala Carolinei de Sud se afla in orasul cu numele Columbia, fiind si cel mai mare oras din Carolina de Sud. Noi cand mergem spre Charleston, trecem mereu si prin Columbia ca e in drumul nostru, dar nu am vizitat orasul niciodata.

Fiecare stat american are si o "porecla" sa-i zic asa. Carolina de Sud este supranumit "Statul Palmetto" (palmetto fiind un soi de palmier care se gaseste din abundenta aici). Il vedeti si in poza de mai jos!

                                                             Charleston, August 2012

Scurt Istoric

Acest stat are mare semnificatie istorica fiind prima colonie din cele 13 care au declarat independenta fata de Coroana Britanica in timpul Revolutiei Americane. Asa a inceput de fapt construirea Statelor Unite pe care o stim in ziua de azi. 

Numele de Carolina a fost dat de Regele Charles al II-lea al Angliei in onoarea tatalui sau, Charles I. In Latina, la Charles se spune Carolus... de unde si denumirea actuala.

Fondatorii statului (pe atunci colonie britanica) au fost cativa aristrocati numiti de regele Charles drept rasplata pentru ajutorul acordat celui din urma in vederea recapatarii coroanei. Desi Spaniolii ajunsesera in acea zona inaintea Englezilor, luptele dintre bastinasii Americani si spanioli i-au facut sa abandoneze locatia si sa se retraga spre Florida, Cuba, Mexic si America Centrala si de Sud.

Dezvoltarea coloniei nu a decurs conform planului, insa, si la ceva timp s-a impartit in partea de nord si partea de sud din motive politice. Asa s-a nascut Carolina... de Sud, oficial in 1729! :)

In 1776, colonia a adoptat Constitutia Carolinei de Sud devenind prima republica a Americii. Si ca sa incheiem lectia de istorie... trebuie sa stiti ca aici a inceput Razboiul Civil (chiar in Charleston). O data cu terminarea razboiului, s-a abolit sclavia, iar toti negrii ce munceau pe plantatiile aristocratilor au fost eliberati. De mentionat este ca sclavia nu a fost o "inventie" Americana. Aceasta dateaza de pe timpul grecilor, romanilor si a celtilor, si s-a propagat in timp. Plantatiile pe care sclavii lucrau fortat (culegand bumbac de exemplu), sunt in mare majoritate obiective turistice la ora actuala si merita vizitate pentru frumusete si simbolism istoric.

Clima

Clima e umed-subtropicala, mai ales pe coasta Atlanticului. Vara este cald si umed cu temperaturi de 30–34°C. Iarna temperaturile difera in functie de unde te afli: pe coasta, iernile sunt foarte blande cu temperaturi medii de 16 °C, pe cand in rest, temperaturile ajung sa fie si negative. Cea mai ploioasa luna a anului este Martie, iar cea mai uscata, Noiembrie. Cea mai ridicata temperatura din istorie a fost de 45°C in 2012, iar cea mai scazuta de -28°C in 1985. Bine ca s-a mai incalzit de atunci! :-)

In Carolina de Sud ninge foarte rar. Pe coasta (in Charleston) nu ninge aproape deloc. Singura problema mai serioasa pentru cei ce locuiesc aici este sezonul uraganelor, de la 1 Iunie la 30 Noiembrie, cand cicloni tropicali se indreapta in aceasta directie. De cand locuiesc in SUA nu a fost nici un uragan de proportii, doar furtuni cu vant puternic in aceste perioade. In caz de uragan insa, locuitorii sunt evacuati.

Zi de vara, Charleston, 2012


Charleston este al doilea stat ca marime din Carolina de Sud. Este aproximativ dublu in suprafata ca Bucurestiul, dar are cu vreo 15 ori mai putini locuitori. :-) Foarte multi turisti viziteaza acest oras pentru istorie, arhitectura, plaje, shopping si relaxare. In articolele viitoare va voi descrie ce anume e de facut sau vazut in Charleston mai pe larg.

Pentru ca tot am vorbit de istoricul statului, sa va zic putin si despre istoria orasului. Charleston-ul a fost fondat in 1670 de Englezi, binenteles. A devenit repede un oras foarte bogat datorita portului ce se gaseste aici, si indirect comertului. Prosperitatea a crescut si datorita cultivarii de orez, bumbac si indigo (o planta din care se fac vopsele naturale).

Dupa cum am mai zis, aici a inceput Razboiul Civil in 1861. Cele doua tabere, Confederatia si Uniunea, au tras primele focuri in portul Charleston, pe Fort Sumter, o insula-fortareata la 6 km de port. Azi se poate vizita acest loc istoric si am sa va povestesc cum este intr-un alt articol. Va spun doar ca delfinii ne-au insotit innotand pe langa vapor pana aproape de insulita. :-)

Din pacate, Charleston-ul a fost foarte afectat de razboi si si-a revenit greu. Cu toate acestea, multa arhitectura istorica a putut fi salvata, mai mult datorita lipsei de fonduri pentru construirea de noi cladiri. Asa, locuitorii au trebuit sa repare decat sa inceapa de la zero. 

Dupa ce si-a revenit, orasul s-a reorientat pe industrie si comert, si mai putin pe agricultura. Aici s-a construit si o baza navala la inceputul anilor 1900, ceea ce a propulsat si mai mult Charleston-ul in secolul 20.

Anual, orasul e vizitat de aproximativ 4.51 milioane de oameni aducand cu ei 3.22 MILIARDE de DOLARI. :-)

Revin pe viitor cu ce-am promis: activitati si idei pentru un timp placut in Charleston, Carolina de Sud. Deocamdata, va las cu un apus de soare direct de pe terasa noastra. Am un fisier intreg cu apusuri minunate de acolo, asa ca acesta nu e ultimul.



Puteti sa-mi lasati mesaje/comentarii pe blog, la www.facebook.com/CalatorInViata (dati-mi Like si Share daca tot sunteti acolo ^_^) sau pe adresa lauraanamariahurjui@gmail.com.

Cu drag,
Laura

6 comentarii:

  1. Superba descriere.
    Multumim!!
    Deja ..ne imaginam cu mare drag ..ce frumuseti sunt in locurile tale preferate... CAROLINA de Sud cu Charleston!
    Asteptam cu mare interes descrierile viitoare..

    Dumnezeu sa te ocroteasca si suntem non-stop langa tine cu cele mai bune ganduri!!!
    Tu esti ''LUNIMA OCHILOR NOSTRII!!!
    Love infinit ..grasii =mom & dad <3 <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte frumos...bravo

      Ștergere
    2. Abia astept sa mergem toti in Charleston! <3

      Ștergere
    3. Numaratoarea inversa se apropie cu pasi repezi spre acel timp .
      Doamne ajuta!!!

      Ssteptam sa va strangem in brate.... stranssss cu lacrimi de bucurie ...si sa vedem Charlestonul tau drag . <3 :)

      Ștergere
  2. Draguta mea AURAS,tu esti o minunatie,o comoara de bogatie sufleteasca,o stea stralucitore care emana raze super luminoase spre toti,un ocean de dragoste pentru fiecare si meriti pe deplin oportunitatea de a calatori pe unde doresti si-ti multumesc din suflet ca ne oferi si noua virtual parte din minunatiile prin care pasesti si-ti incanta privirea .Te mbratiseaza cu multa dragoste ''BATRANA DOAMNA ALCIROB'',din Piatra Neamt,Romania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult de tot! :-) Ma simt foarte apreciata si ma bucur ca va plac articolele mele. Pregatesc multe altele pe viitor! <3

      Ștergere

Lasa-mi un comentariu!